Ezzel a címmel jelent meg a Népszava cikke 2010. szeptember 9-én. Idézet a cikkből:

Szombathelyen első utunk a Benczúr utcai óvodába visz. Kovács Gáborné a kilencvenes évek eleje óta vezeti az intézményt. Az idei nyár az egészségét és az idegeit is megviselte. Körbevezet minket az óvoda tiszta, takaros termein és gondozott, zöldellő kertjén. A kétszintes melléképületen nemrégiben nyílászárókat cseréltek. Kovácsné örült az önkormányzat nyújtotta lehetőségnek, de ma már bánja, hogy belevágott. Az épület ablakait ugyanis a korábbinál jóval kisebbekre cserélték. A gyerekek félhomályban, lámpafénynél töltik mindennapjaikat, míg odakint süt a nap. Eleinte csak bukóra nyíltak az új, műanyag ablakok, mikor a vezetőnő ezt szóvá tette, a kivitelező alvállalkozó csak a vállát vonogatta.


Miután Martonék megakadályozták, hogy az önkormányzathoz érkező milliárdokat helyi cégeknél költse el a város, a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. szakképzelten, nagyrészt állami támogatásból finanszírozott munkásai kapták az építőipari munkákat. Az a Fidesz, amelyik évek óta, folyamatosan a költségvetés hiánya miatt támadta a polgármestert, hirtelen beleszeretett az intézmények ablakcseréjébe. Két év alatt, majd 120 millió forintot csoportosított át az intézmények költségvetésébe Szakály és Marton a szociális és oktatási kiadások terhére. A módszer minden esetben nyomon követhető a pályázati dokumentációból. Miután az intézményekhez áttette az önkormányzat a forrást, az intézményvezető kért három árajánlatot kivitelezőktől az ablakok cseréjére. Szinte minden esetben Marton és Szakály embere mondta be telefonba az intézményvezetőknek, hogy mely cégeket kell meghívniuk a versenyre! Az ajánlattevők között a legtöbbször ott szerepel a Savaria Rehab-team Nonprofit Kft., és általában mindig ő adta a legolcsóbb árat. Érdekes, hogy a nyertesek dokumentációja általában minden részletre kitérő, míg a többi – későbbi vesztes - induló egy 3 soros ajánlattal elrendezte a dolgot. Ráadásul általában a háromból két cég ki sem ment az adott intézményhez a helyszínen érdeklődni, és tanulmányozni, mi is a pontos feladat, mi az elvárás!
Mi is a menet, ezt követően? A Rehab-team elnyeri a munkát, majd meghív 3 alvállalkozót, hogy adjanak árajánlatokat. Ekkor is ugyanaz a helyzet: a későbbi nyertes pályázata részletes, a másik kettő ajánlata pedig pár sor. A Rehab-team megbízza aztán a “szerencsés” nyertest a kivitelezéssel.

Volt olyan intézmény, ahol nem a Rehab-team nyert, de az adott intézmény vezetőinek feltűnt az, hogy mindig csak EGY vállalkozó jelent meg felmérést végezni az intézménybe, később pedig hogy-hogy nem: ők nyerték mindig a kivitelezést. A módszerrel egyrészt kikerülhető a közbeszerzés, és könnyen kiválaszthatták hogy melyik haver nyerje el a beruházást.
Már csak azt nem tudtuk, hogyan landol a pénz Marton és Szakály zsebébe.

Címkék: népszava marton zsolt szakály gábor savaria rehab team

A bejegyzés trackback címe:

https://tizszazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr932299335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása