Az Oregon-ügy

 2010.09.15. 23:15

2010 januárjában bukott le Martonék első próbálkozásra, az önkormányzat szociális lakásainak felújítására szánt pénzek hazatalicskázása. 2009 év végén a SZOVA Zrt. furcsa körülmények között írt ki – több csomagban – pályázatot, szociális bérlakások felújítására. Az első meglepetés a kiírás módja, a megszokottól eltérően un. tárgyalásos közbeszerzéssel hirdették meg – több csomagban – a felújításokat. A konstrukció lényege az, hogy miután a cégek beadják a pályázatukat, szóban még módosíthatnak az árajánlaton. Így viszonylag könnyű a második körben, a konkurensek ajánlata ismeretében, aláígérni akár csak 10 ezer forinttal a legalacsonyabb árnak. Így nyert végül az OREGON Kft. A cégnyilvántartás adatai alapján, az OREGON 2009-ben vette fel az építőipari tevékenységet. Referenciával sem rendelkezett, ám ezt is hamar megoldották egy korábban Vígh Gáborral és Marton Zsolttal jó kapcsolatot ápoló vállalkozó segítségével. Ekkor jelent meg a képben először, a 100%-os önkormányzati tulajdonú, Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft., ahol állami dotációval foglalkoztatnak munkanélkülieket, az Út a Munkához Program keretében. A felújítási munkák nagy részét a Rehab-Team – szakképzettség nélküli – munkásai végezték el, a kimutatások szerint azonban a SZOVA által kifizetett pénzek 60%-a érkezett csak meg végül a céghez. Az állami dotáció – amely 95%-ban fedezi a programban résztvevők bérét – és az önkormányzat felújítási pénze így került áttételesen magánzsebekbe.



A botrány akkor tört ki, amikor a felújítások folyamatosan csúsztak, és az átadott lakásokban komoly minőségi problémákat találtak az ellenőrök. Lefestették a becsukott ablak keretét, kilógó csövek a falból, hanyag, szakszerűtlen munka lépten-nyomon, így jellemezték az ellenőrzések után a munkát. A baloldali városvezetés ekkor kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felállítását. A vizsgálóbizottság 2010. májusában kezdte meg munkáját. Időközben egy újabb szakember távozott, a Savaria Rehab-Team vezetője, Horváth Olga mondott le váratlanul – valószínűleg sejtette, mi folyik az általa vezetett cégnél, amelybe addigra bekerültek a jobboldali ejtőernyősök. Szakály Gábor – fideszes bizottsági elnök – egy júniusi cikk szerint – politikai cirkusznak minősítette a vizsgálatot, igaz Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlését augusztusban már elszámoltatással fenyegette meg, mielőtt kirohant az ülésről. Sosem állt tőle távol a maffiózók stílusa, ezt erősíti az a sötétített BMW, amellyel egy éve járkál a városban. Vagyonnyilatkozata szerint, ehhez is sokat kellett kuporgatnia. A vizsgálat lezárását a jobboldali többség végig akadályozta, a bizottsági elnök beszámolója szerint az OREGON,  az építőiparban nem túl gyakori, 40%-os extra haszon ellenére sem fizette ki alvállalkozóit a mai napig. Marton Zsolt, akit barátai beválasztottak a vizsgálóbizottságba, az ülések egyikén sem jelent meg. A vizsgálat jelenleg is folyik a több mint 60 milliós értékű felújítások ügyében.

Címkék: bmw marton zsolt szakály gábor oregon ügy

A bejegyzés trackback címe:

https://tizszazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr442299312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása